Tájékoztató – SZJA bevallás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója

Az idén jelentős változás következett be a személyi jövedelemadózás rendszerében, ugyanis ebben az évben először – kérés nélkül – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a magánszemélyek többségének a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetüket. Azok a magánszemélyek, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, március 15-től az elektronikus felületen megtekinthetik a bevallás-tervezetet, amit – szükség esetén – módosíthatnak, kiegészíthetnek a jóváhagyás előtt.

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval március 15-ig kérhetik, hogy a NAV postázza ki részükre a bevallás-tervezetet papír alapon. Erre szolgál – többek között – a cikkünk mellékletét képező, úgynevezett BEVTERVK nyomtatvány, azaz a „Kérelem a bevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez”.

E nyomtatvány kitöltésén kívül, kérhető a bevallás-tervezet papír alapon történő postázása az alábbi formákban is:

– SMS-ben a 06-70/717-78-78 telefonszámon (meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot – SZJA szóközadóazonosítójelszóközééééhhnn)

– a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (nav.gov.hu/eszja/eszja)

– levélben kötetlen formában

– NAV ügyfélszolgálatán személyesen (Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves)

– a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

(A 06-40/20-21-22-es vagy a 06-80/20-21-22-es telefonszám hívható hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16 óráig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig. A rendszer használatához előzetesen ügyfélazonosító-számot kell igényelni. Általános tájékoztatás 06-40/42-42-42-es telefonszámon kérhető.)

Az igénylés alapján az adóbevallási tervezetet 2017. május 2-ig kapják meg a kérelmezők postán.

Március 15. után is lesz erre lehetőség, de ekkor már csak személyesen az ügyfélszolgálatokon lehet kérni a papíralapú bevallási tervezetet.

Fontos, hogy a bevallási tervezetet csak annak kell kérni, akinek nincs ügyfélkapuja.