SAJTÓKÖZLEMÉNY “ELSÖ LÉPÉS” – SZOCIÁLIS CÉLÚ VÁROSREHABILITÁCIÓ Pétervásárán

Pétervására Város Önkormányzata az „Elsö lépés” – Szociális célú városrehabilitáció Pétervásárán címü pályázatával, 424 900 710,- Ft összegü támogatásban részesült. A pályázat keretében három fö programelem valósult meg. A közterület funkció keretében a város fötere és a játszótér újult meg. A közösségi programelem keretében a müvelödési ház felújítása, bővítése, valamint a lakófunkció programelem keretében a városközpontban található három társasházi épület közös épületrészeinek felújítása történt. A projekt szerves részét képezték az ún. „SOFT” tevékenységek, melyre közel 40 millió forintot sikerült elkülöníteni.

2686244_814_6499

A közterület funkció keretében megújult a város főtere és a játszótér. Az önkormányzat előtti területen egy nagyobb burkolt felület került kialakítása, amely ünnepségek, koncertek, alkalmi piacok rendezésére is alkalmassá teszi a helyszínt, valamint városi rendezvények, ünnepségek, szabadtéri programok lebonyolítására. Fásítással, füvesítéssel és parkosítással megújultak a főtér zöldterületei is, készült ivókút, kerékpár tároló, padok, játékelemek és párásító. Fontos része volt a beruházásnak új parkolóhelyek kialakítása, amelyekkel a belváros régi problémája szűnhet meg.

A közösségi programelem keretében felújították és bővítették a Művelődés Házát. Az épület teljes felújításra került, egy közel 200 négyzetméteres teremmel, kiszolgáló helyiségekkel bővült, és akadálymentessé vált. A beruházás révén erősödtek a város közösségi funkciói.

A lakófunkció programelem keretében a városközpontban található három társasházi épület közös épületrészeinek felújítása történt meg.

A pályázathoz kapcsolódó „Soft” tevékenységek

A közel 40 millió forintból megvalósult programok célja a településen élő hátrányos helyzetű családok, gyermekek támogatása, munkanélküliek elhelyezkedésének segítése, a fiatalok hasznos szabadidejének eltöltése és a környezettudatosság elősegítése volt.

Megvalósult projekt típusú „soft” tevékenységek: Pétervásárfia, ZÖLD Nap, Tér Ünnep, Péterkei Karácsonyi Vásár, Miénk itt a tér és Péterke a mi városunk.

Megvalósult programalapú „soft” tevékenységek:

– „Kiegyensúlyozott jövő” 1. tanácsadás, mentorálás a munkahelyet keresők számára; munkába állást segítő szolgáltatások; 2. pályaorientációt elősegítő szakmabemutató előadások és munkahelyi látogatások szervezése általános iskolásoknak.

– „Háló – együtt a település és a térség lakóiért!” – Szakmai program kialakítása: műhelymunka megszervezése, szakmai előadássorozat megszervezése.

– „Szülői Program/mentorok képzése” – Gyermekneveléssel kapcsolatos előadássorozat, egyedülálló és fiatalkorú anyák és önkéntesek számára gyermeknevelési és ellátási tréning.

– „Játsszunk együtt!” –hátrányos helyzetű, többgyermekes családok foglalkoztatása: 1. Játszó- és foglalkoztató házak működtetése szülők és gyermekek bevonásával; 2. Sportfoglalkozások tömegsport jelleggel gyermekek és szülők bevonásával.

– „Okos háztartás” – a lakosság mindennapi életét segítő tanácsadás-sorozat: 1. Háztartás „ÖKO”-san; 2. Közösségi kert kialakítása.

– „Nyitott Pajta” – szabadidős programlehetőségek: asztalitenisz, csocsó, darts stb. fiatalok számára

– „Vakáció a városban” – cél, hogy élmény legyen itthon lenni, találkozni, együtt játszani a társakkal, erősíteni a fizikai interakciókat (szemben az internet világával).

infoblokk_kedv_final_RGB_ERFA

 

Tovább olvasom