Aug 15, 2020

Városunkban is tesztelik a lakosokat

Május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indul hazánk négy orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével.

A KSH honlapja szerint csaknem 500 településen élőket érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A tesztelésen a KSH által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, 17 787 fő meghívásos módon vehet részt az ország egész területéről. A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

Heves megyei települések
A Heves megyei településeken a Debreceni Egyetem végzi a tesztelést. A települések az alábbiak:
Abasár, Andornaktálya, Boldog, Domoszló, Eger, Füzesabony, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Hatvan, Heves, Istenmezeje, Karácsond, Kömlő, Lőrinci, Nagyfüged, Nagykökényes, Pétervására, Petőfibánya, Rózsaszentmárton, Zaránk.

A kiválasztott személyek az egész országból, véletlenszerűen lettek kiválasztva, így a mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel. A kutatásban azok részvétele is rendkívül fontos, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

A felvétel időtartama két hét, május 1. és május 14. között hajtják végre. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. A reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják.

forrás: HEOL.hu

Cimkék

Hasonló cikkek