Teljes megújulás előtt: az építkezés éve kezdődött Pétervásárán

Az elmúlt négy évben jelentős fejlesztési források érkeztek Pétervásárára, mint járási központba és a térségbe is. Vajon milyen ütemben valósulhatnak meg a sikeres pályázatok? Erről is kérdeztük a térségi vezetőt, Eged Istvánt.

– Az elmúlt években közel nyolcmilliárdnyi fejlesztési támogatás érkezett a Pétervásárai járásba. Megemlítené ezek közül a legfontosabbakat?
– Úgy gondolom, hogy Péter­vására, mint járási székhely valóban jelentős eredményekről számolhat be az utóbbi évek tekintetében. Soha nem látott mennyiségű pályázati forrás érkezett hozzánk, melyet néhány hete ezen újság hasábjain keresztül be is mutattam. Az említett beruházások értéke az utóbbi nyolc évet tekintve közelít a ­négymilliárd forinthoz. Ha a következő évek beruházásait is ­figyelembe vesszük, akkor ez néhány éven belül az ötmilliárd forintot is el fogja érni. A teljesség igénye nélkül elmondhatom, hogy megújult az iskolánk, az óvodánk, a polgármesteri hivatalunk, az idősotthonunk, az egészségügyi központunk, az orvosi ügyeletünk, a művelődési házunk, a társasházaink, a sporttelepünk, az Arany­kapu Humán Szolgáltató Központunk, illetve a templomunk. Új építésű a járási hivatalunk, a város főterének északi és déli része, a műfüves focipályánk. A közeljövőben teljesen felújítjuk a könyvtárat, a városközpontban egy modern kondicionálótermet és mellette üzleteket alakítunk ki, megújítjuk a polgárőrség épületét, parkolókat, zöld felületet alakítunk ki, közel négyszáz méter hosszon megújítjuk a piac területét, a város számos területén az elhanyagolt zöld felületeket újra hasznosítjuk, szebbé tesszük. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az év folyamán egy teljesen új bölcsődét is fogunk építeni, ezenkívül várhatóan egy szép tanuszodát is átadunk a következő években.

– Milyen gazdaságélénkítő beruházásokra­ számíthatnak a térség lakói az elkövetkező időszakban?
– Mindazok mellett, hogy intézményileg és közigazgatásilag Pétervására is megerősödött, valóban a gazdaságélénkítés a térség legnagyobb problémája. Tény az is, hogy a környék nem bővelkedik gazdasági szereplőkben. Már több mint egy évtizede minden lehetséges fórumon elmondom, hogy a Nagybátony–Pétervására–Ózd tengelynek jobb infrastruktúrára lenne szüksége. Ezen fog segíteni az a beruházás, melynek keretein belül az elkövetkező néhány évben a 23-as útvonal teljesen megújul. Bár az előzetes tervek szerint négysávos lett volna az út, azonban ennek műszaki tartalma lecsökkent kétsávossá. Továbbra is azon dolgozom, hogy a településeket elkerülő szakaszok megépülhessenek és folyamatosan ehhez fogom kérni az összes döntéshozó segítségét.

– Milyen módon segítik a mélyszegénységben élők felzárkóztatását, esélyhez jutását­?
– Ebben a térségben igen magas a hátrányos helyzetű családok száma. Jómagam és a környékbeli települések vezetői is szembesülnek ezzel a problémával. Pétervására város az utóbbi években az összes lehetséges felzárkóztató programban részt vett, mint például a közmunkaprogramban, a szociális célú tüzelőanyag-pályázatban­ vagy az idősek bevonásával működő „Segítő kezek” projektben. Az elmúlt években csaknem tíz képzési programot tudok említeni, amit a művelődési házban valósítottunk meg, szintén hátrányos helyzetűeknek. Ugyanakkor, ha a hátrányos helyzetű gyerekeket nézzünk, nálunk zajlik az egyik legsikeresebb Tanoda program, valamint példamutatóan működik az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ összes szociális szolgáltatása. Igyekszünk tehát minden lehetőséget megragadni, és segíteni a mélyszegénységben élők felzárkóztatásában.

Bíznak a további fejlődésben is
Úgy gondolom, hogy az előbb felsoroltak önmagukért beszélnek. Pétervására és az Észak-Hevesi térség soha nem látott forrásokhoz jutott, amihez erőteljesen hozzájárult az is, hogy településünk számára egyrészt a lehetőségek biztosítva voltak, másrészt meghallgatták kéréseinket és orvosolták problémáinkat. Mivel a választókerületben én vagyok az egyik legrégebbi munkatársa Horváth ­László országgyűlési képviselő úrnak, ezért úgy gondolom, bátran kijelenthetem, hogy mindezek nélküle nem valósulhattak volna meg. Őszintén bízom benne, hogy ez a mostani hatékony, gyümölcsöző együttműködés és erőteljes fejlődés még jó néhány évig így marad, hiszen ez a legjobb településeink számára. A térség problémáit rendszeresen számba vesszük a polgármester kollégákkal, és arra törekszünk, hogy mielőbb megoldást találjunk ezekre.