Napkollektor is kerül az általános iskolára

Megyénk három hátrányos helyzetü településének általános iskolájában – Pétervásárán, Erdötelken és Átányban – javában folynak az intézményi felújítások.

Az uniós forrásból megvalósuló energiahatékonysági beruházások – némi csúszással – idén tavasszal kezdődtek meg, s a tervek szerint a nyár végére fejeződnek be.

Az országban egyébként nyolc település kilenc iskolája újulhat meg közel egymilliárd forintos ráfordítással, melynek eredményeként a számítások szerint évente 100 millió forintot takaríthatnak meg a fenntartók.

A munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, felújítják a fűtési és melegvíz-ellátó rendszereket, utólagos külső hőszigetelést végeznek az épületeken, valamint átalakítják a világítási rendszereket. Törekednek a megújuló energiaforrások hasznosítására is, így napelemeket és napkollektort is szerelnek a létesítményekbe.

A cél: minél több környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító rendszer beépítése úgy, hogy az állami forrásból finanszírozott létesítmények minél energiahatékonyabban és takarékosabban működjenek.

A megújult intézményeket az idei tanév kezdetekor, szeptemberben vehetik birtokukba a diákok, és a pedagógusok.

(Heol.hu)