Felhívás!

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom a Lakosságot, hogy a helyi Önkormányzatok rendeletben szabályozzák a belterületen való szabadtéri égestést. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy több esetben a belterületen való égetés miatt bel- és külterületen egyaránt nagy számban tűzesetek alakultak ki. A tűzeset kialakulásának legfőbb oka a belterületi területek nem megfelelő égetése, a tűz felügyelet nélkül hagyása. A parlagon hagyott területek (nem művelt szabad területek) tűzeseteinek megelőzése a tűzoltás feltételeinek biztosítása a tulajdonos, a kezelő, illetve használó feladata.

Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ellenőrzést folytat az ismétlődő tűzesetek helyszínein. A gondozatlan területek esetén a terület használója felé hatósági felhívást adunk ki a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elvégzésére és a kötelezettség elmulasztásával járó jogkövetkezményekről. Amennyiben a hatósági felhívásnak nem tesz eleget az ügyfél, vele szemben a kiszabható tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke 60 000 Ft, legnagyobb mértéke 200 000 Ft.

A szabadtéri tűzesetet követően a helyszínről ellenőrzési jegyzőkönyvet veszünk fel és a terület használójával szemben a szükséges intézkedéseket megtesszük. A szándékos tűzokozások esetében a beavatkozásokkal kapcsolatos költségek megtérítését kezdeményezzük.

Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha erre nincs lehetősége, a rendőrségnek vagy a mentőszolgálatnak, illetőleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának. Telefonszámok 112,105.

A növényi hulladékok égetésének szabályai:

  1. Tűzveszélyes tevékenységet tilos olyan helyen végezni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.
  2. Amennyiben a magánszemély azt nem saját tulajdonában lévő ingatlanon folytatja, úgy az égetés feltételek írásbeli meghatározása szükséges.
  3. A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkavégző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.
  4. A szabadban tüzet gyújtani csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. Ennek érdekében a környező területet ki kell tisztítani éghető anyagoktól, körül kell szántani, ásni.
  5. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem lehet. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.Szabadban a tüzelés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell
    készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Amennyiben a fenti tájékoztatóval kapcsolatban kérdése van forduljon a katasztrófavédelem helyi szervéhez bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük