Eredményes START- munkaprogram Pétervásárán, a számok tükrében

Pétervására az elmúlt években a START-munkaprogram keretein belül 237 fő munkanélkülit foglalkoztatott. Idén több mint 149 millió forintot nyertek 104 fő foglalkoztatására.

Az utóbbi időben a lakosok is kezdik elfogadni a közmunkásokat, és belátják, hogy valóban értéket teremtenek, ami az idei évben eddig mintegy 10 millió forint költségmegtakarítást vagy bevételt jelentett az önkormányzatnak.

A program lehetővé tette, hogy a közfoglalkoztatottak a nyár folyamán, olyan munkálatokat lássanak el, mely által a város lakói élhetőbb, szebb, tisztább városképet kaphatnak. Így került sor pl.:

–          csemete tisztításra,

–          25 km csapadékvíz-elvezető árok tisztítására,

–          közterületek-, parkok-, temető tisztán tartására,

–          mezőgazdasági utak tisztítására,

–          illetve elkezdték a járdák felújítását: a régi járdalapok felvételére, szintre emelésére és újra rakására került sor. Július hónapban a közmunkások, már a Zrínyi utca, a Köztársaság utca illetve az Alkotmány utca teljes járda felújításával végeztek. Ez idáig összesen: 1,1 km járda készült el illetve a padka rendezési munkálatok is folyamatosan zajlanak a település egész területén, a rossz idő beálltáig.

A program keretein belül folytatódott a mezőgazdasági növénytermesztési projekt. 10 hektár területen paprikát, paradicsomot, babot, borsót, hagymát, cukkinit, tököt, összesen: 1292 kg-ot valamint burgonyát kb. 40 mázsát és napraforgót kb. 100 mázsát termeltek a munkások.

A megtermelt zöldségek egy része a Szociális Boltba, másik része pedig a Bázis Konyhára került.

A Szociális Bolt számára megtermelt javakat főként lakossági fogyasztásra adták el. A Bolt egyre népszerűbb a város lakóinak körében, hiszen a zöldségek mellett számos terméket is árusítanak, nagyon kedvező áron.

Ezzel az Önkormányzat, a zöldségekből mintegy 180.000 forintos illetve a Szociális Boltból közel 6 millió forintos bevételre tett szert. Az ebből megmaradó hasznot az Önkormányzat szociális célokra tudja majd felhasználni, így pl. tűzifára, segélyekre.

A START-munkaprogramban foglalkoztatottak a határban lévő földutak, árkok tisztítása során kitermelt bokrok, faanyagok aprítását is elvégezték, melyet téli tüzelőnek fognak felhasználni 4 önkormányzati tulajdonú épület (Pétervására Város Önkormányzata, Egészségügyi Központ, Pétervásárai Időskorúak Otthona, Pétervásárai Napköziotthonos Óvoda és Bázis Konyha) kazánjainak fűtésére. A területek tisztítása során összesen kb. 1000 m3 apríték keletkezett, mely nagyrészt az árkok tisztítása során kitermelt bokrok mennyiségéből adódik.

29 hektáron energia erdő művelésre kerül sor, melynek keretein belül 5 évig az erdő rendben tartása, majd bokrosítása a  feladat. Az 5 év letelte után a faanyag aprítékolása is elkezdődhet, melyet a kazánok fűtésére használnak majd fel.

A mezőgazdasági gépek (pl. szárzúzás) bérléséből, földmunkákból (szántás, boronálás) mintegy 2 millió forintnyi bevétele származik az Önkormányzatnak, melyet szintén szociális célokra fognak majd felhasználni.

A novemberben kezdődő és április végéig tartó téli átmeneti közfoglakoztatás kb. 79 főt érint. Közülük kb. 40 fő képzésben vesz majd részt. Az oktatást indokolja, hogy a közfoglalkoztatottak több mint fele legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A képzés támogatná többek között OKJ-s képesítés, a hetedik és nyolcadik osztály befejezését, illetve a munkavégzéshez szükséges kulcskompetenciák, mint az alapvető számtani, informatikai, állampolgári és egészségügyi ismeretek elsajátítását.

A program legfőbb célja, hogy visszavezesse az embereket a munka világába, és ha kell, újra megtanítsa őket dolgozni – mondta el Eged István polgármester úr. A legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy idén többen mondtak fel közös megegyezéssel, mert munkahelyet találtak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük