Népszavazás dönti el a hármas kiválását

polgarmesteri_hivatal

 

A legutóbbi, társult képviselő-testületi ülésen Erdőkövesd, Váraszó és Ivád jelezték kiválási szándékukat az önkormányzati tárulásból. Mivel az indítvány nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges többséget, a fenti településeken népszavazással döntenek majd a kiválásról. Pétervására. Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes társult képviselő-testülete az elmúlt hét csütörtökén tartotta soron következő testületi ülését, ahol egyebek mellett napirendre került a társult képviselő-testületet felváltó, igazgatási együttműködési formák alternatíváinak megtárgyalása.

Ezen napirendi pont előtt Eged István, Pétervására vezetője arra kérte a képviselőket, hogy akárhogyan is döntenek a társulás jövőjéről, fektessék le az alapokat, hiszen a kötelezettségeket mindenkinek vállalnia kell. A polgármester szerint mielőbb szükséges rendezni a meglévő tartozásokat, valamint a közös fenntartásban lévő ingatlanviszonyokat.

Ezt követően Erdőkövesd, Váraszó és Ivád a társulás megszüntetését kezdeményezték, és arról tájékoztatták a jelenlévőket, hogy körjegyzőségben kívánják folytatni az együttműködést 2012. január 1-jétől. Ivády Gábor, Ivád polgármestere szerint a megszüntetést „kényszer szülte”, azonban mindenkitől a szétválás zökkenőmentességét kérte.

Gombás Dezsőné, Erdőkövesd polgármestere elmondta, hogy a három település tanácskozást tartott az esélyeikről, és arra a következtetésre jutottak: a körjegyzőségi forma járhatóbb út számukra. Váraszó képviseletében Pál László fejtette ki a véleményét, amely szerint nem akarnak több kárt okozni Pétervásárának azzal, hogy folyamatosan tartoznak a város felé. Az indítvány, amely a társulás 2012. január elsejével való megszüntetést tartalmazta, 12 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett nem fogadták el, hiszen az kizárólag a képviselők egyhangú igen szavazata esetén teljesülhetett volna. A társulás alapszabályának megfelelően erről a három illetékes település a helyi népszavazáson dönt, amelynek várható időpontja június második fele.

A képviselők továbbá a 2010. évi költségvetésről szóló rendelet módosítását, valamint az annak végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük