Megnyílt Egerben az Áldozatsegítő Központ

2022. március 24. napjától kezdődően Heves megye székhelyén, Egerben is megkezdte tevékenységét az Áldozatsegítő Központ.

A Magyar Kormány kiemelt feladata a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichés és anyagi sérelmeinek enyhítése valamennyi bűncselekmény tekintetében. Azonban nemcsak a súlyos bűncselekmények áldozatai szorulhatnak segítségre, hanem a kisebb súlyú, úgynevezett tulajdon elleni szabálysértés sértettjei is, például a csekély értékre elkövetett vagyon elleni bűncselekmények elszenvedői. Így annak érdekében, hogy a bűncselekmények (és a tulajdon elleni szabálysértések) következtében krízishelyzetbe került áldozatok az elszenvedett sérelmeik következtében ne legyenek védtelenek és kiszolgáltatottak, az állam létrehozta az áldozatsegítő szolgálatokat.

A hazai áldozatsegítési szervezetrendszer több pilléren nyugszik: a fővárosi és megyei kormányhivatalok áldozatsegítő szolgálatai mellett működnek az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Áldozatsegítő Központok és az Áldozatsegítő Vonal.

Az Áldozatsegítő Központok tehát a korábbi intézményrendszer kiegészítés képpen jöttek létre, a központok létrehozásával a meglévő kormányhivatali intézményrendszert egészítjük ki, ezáltal a kapacitások bővülnek, a feladatellátás színvonala növekszik.

Az állami áldozatsegítés rendszerében az alábbi támogatások érhetőek el az áldozat számára:

  1. Azonnali pénzügyi segély
  2. Áldozati státusz igazolása
  3. Állami kárenyhítés
  4. Az érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatás (tájékoztatás, jogi tanács, érzelmi segítség, egyéb segítség)
  5. Egyéb szolgáltatások (szükség esetén az áldozatsegítő szolgálat támogatást nyújt bírósági tanúgondozás, valamint védett szálláshely igénybevételéhez is)

A támogatások igénybevétele érdekében az áldozat közvetlenül – akár személyesen, akár postai úton – is fordulhat a Heves Megyei Kormányhivatalban működő áldozatsegítő szolgálathoz. Amennyiben jogi segítséget, így tanácsadást, vagy okiratszerkesztés céljából ügyvéd segítségét szeretné igénybe venni, ezt a Heves Megyei Kormányhivatalban működő jogi segítségnyújtó szolgálaton keresztül teheti meg: 

Heves Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztály

3300 Eger, Barkóczi utca 7., (36) 510-993, (36) 510-995, igazsagugy@heves.gov.hu 

Ügyfélfogadási idő:  Hétfő, szerda: 7:30-16:30 Péntek: 8:00-14:00.

Az áldozat az áldozatsegítésről, az áldozatsegítési támogatásokról, valamint azok igénybevételéről további tájékoztatást kaphat a díjmentesen éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal (+36-80-225-225) telefonszámán.

A fenti támogatások a rászorultság igazolása nélkül, térítésmentesen vehetők igénybe, áldozatsegítő munkatársunk készséggel áll rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken:

Egri Áldozatsegítő Központ

3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc u. 10.

06-30-375-2176, 06-30-375-1946

askeger@im.gov.hu

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő – csütörtök: 8.00-17.00

Péntek: 8.00-14.00

A részletes tájékoztató innen letölthető: