Időkorlátos parkolás bevezetése Pétervására városközpontjában

Az utóbbi időben problémaként vetődött fel az Önkormányzat számára a Pétervására városközpontjában található parkolók túlzsúfoltsága. A megfelelő megoldás keresése során merült fel a városközpont üzletei előtt kijelölt 2 órás időkorlátos parkolózóna kialakításának lehetősége, amelynek következtében megtörténhet a várakozó gépjárművek rotációja, ezzel egyidejűleg pedig növekedhet az emiatt felszabaduló parkolóhelyek száma.

Az időkorlátos várakozási helyszínek a városközpontban a Szent Márton út páratlan oldalán az 1-21. számú ingatlanok, továbbá a páros oldalán a 2-10. számú ingatlanok előtt párhuzamosan kialakított, valamint a Szabadság tér páratlan oldalán a 19-27. számú, jellemzően üzleti célú ingatlanok előtt merőlegesen elhelyezkedő, szabványos közúti táblával megjelölt parkolók.

Az időkorlátos parkolási zóna kialakításának lehetőségét a KRESZ is szabályozza. A KRESZ azt a táblát írja elő, amivel a parkolási zóna elejét és végét kell jelölni. A tábla értelmezésével kapcsolatban fontos tájékoztatás a parkolóóra használata kötelező kiegészítő tábla kihelyezése.

A 2 órás időbeni korlátozással továbbra is ingyenes a parkolás a hivatkozott parkolókban, ugyanakkor a korlátozásra kijelölt szakaszokon ezen a kétórás időintervallumon belül el kell hagyni a parkolót, ellenkező esetben jelentős büntetés jöhet.

Az időkorlát munkanapokon hétfőtől péntekig 8-16 óráig tart. Ebben az időszakban a várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű szélvédő üvege mögött jól látható módon elhelyezett (iskolai szemléltető) órán kell jelezni legfeljebb 2 óra időtartamra – a KRESZ előírása szerint.

A mellékelt parkolóórát a bevezetés jellegére tekintettel az Önkormányzat most ingyenesen minden pétervásárai, személygépkocsival rendelkező családnak biztosítja, melyet egyébként papír-írószer boltban be lehet szerezni.

Ha valakihez nem jutna el a parkolóóra, átveheti az Önkormányzati hivatalban ügyfélfogadáskor.

A parkolás ellenőrzését, szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság végzi.

A lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos. Trükközni nem nagyon lehet, mert a KRESZ is készült a jó ötletek ellen.

Eszerint szabálysértést követ el az, aki:

  • az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja;
  • a parkolás időpontjától több idő telt el, mint az engedélyezett kétórás időkorlát;
  • az óra nem került kihelyezésre, vagy nem kellően láthatóan helyezték el az órát, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható;
  • a parkolás ideje alatt módosította az időpontot az órán, vagy a gépjárművel több parkolóhely került elfoglalásra;

Az ellenőrzések során a járművekről fénykép-, illetve kamerafelvétel készül. Bizonyításra a városközpont köztéri kameráinak felvétele is felhasználható.

Aki az időkorláthoz kötött parkolási szabályokat megszegi, külön jogszabály alapján 10.000,-Ft helyszíni bírságra, illetve feljelentést követően 20.000,-Ft pénzbírságra számíthat.

Az időkorlátos parkolózóna kialakításának fő célja, hogy a közintézmények és az adott területen lévő üzletek vendégköre a kialakított zónákban nagyobb eséllyel juthasson parkolóhelyhez.

Az időkorlátos parkolási rendszer kialakításáról a Képviselőtestület helyi rendeletet alkotott, amely a közúti jelzőtáblák kihelyezését követően, 2022. május 1-jén lép hatályba.