Március 15-ei ünnepség

A Szántó Vezekényi István Művelődés Háza újra élettel telt meg, hiszen a múlt évi ünnepség nélküli, csendes főhajtás után 2022-ben újra méltó módon tudtak megemlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról Pétervásárán.

Az egybegyűlteket Eged István polgármester úr Széchenyi István szavaival köszöntötte: „Múlton nyugszik a jelen, s azon a jövendő.” Beszédében kiemelte: „március 15. a nemzeti identitásunk egyik ünnepe lett, a magyar szabadság szimbóluma. Persze az a nap hosszú évek küzdelmének a csúcspontja volt: majdnem két évtizedes küzdelem a magyar szabadságjogokért.

Ennek az időszaknak köszönhetjük Himnuszunkat (1823) és a ma napig használt zászlónkat is, hiszen a piros-fehér-zöld színt, mint hivatalos nemzeti színeinket, az 1847–48. évi országgyűlésen szentesítették törvényerővel: tehát identitásunk legfontosabb szimbólumait.„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.” Kossuth Lajos szavai még oly sok év távlatából is intelmül szolgálnak számunkra. Figyelmeztetnek bennünket a hétköznapok folyamában, hogy nem csak saját magunkért, családunkért, de az elkövetkező generációkért is felelősséggel tartozunk. Rajtunk, csak rajtunk múlik, hogy milyen Magyarországot hagyunk nekik örökül. A mi vállunkat nyomja a felelősség, hogy az a történelmi örökség, az a csoda, az a harc és áldozat árán szerzett ország, amelyben élünk, megmarad-e magyarnak.Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy őseink – áldozatok árán szerzett – öröksége fennmaradjon, és feladatunk megőrizni ezeket a következő generációk számára.”

A felszólalást követően a Tamási Áron Általános Iskola diákjainak ünnepi összeállítása következett „Magyarnak születtünk” címmel. A színvonalas műsor hűen tükrözte a felkészítő tanárok áldozatos munkáját és a tanulók szorgalmas hozzáállását, mellyel kiemelték azt a fontos tényt, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapköve.