Lakossági tájékoztató – korlátozások enyhítéséről

A kijárási korlátozás május 4.-étől Heves megyében, így a városban is megszűnik. Pontokba szedve soroljuk a további feltételeket, szabályokat.

A kijárási korlátozás május 4.-étől Heves megyében, így a városban is megszűnik.

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolságot) tartani.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Hétfőtől a Volánbusz helyközi járatain, az üzletekben és a gyógyszertárakban kötelező a szájmaszk viselése.

A járatokon is kötelező betartani a 1,5 méteres védőtávolságot.

A 65. életévet betöltött személy az élelmiszerüzletet, a drogériát árusító üzletben, gyógyszertárat – továbbra is csak – 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Az élelmiszerüzletben, a drogériát árusító üzletben, a gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 életévet betöltött személy tartózkodhat.

A piacot 2020. május 8.-ától újra megnyitjuk. A 65. életévet betöltött személyek a piacot 10.30 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják. A szájmaszk viselése, és védőtávolság betartása a piacon is kötelező. A piacon 10.30 óra és 12.00 óra közötti időben az árusítást végző személyek kivételével csak 65. életévet betöltött személyek tartózkodhatnak.

Valamennyi üzlet (nemcsak élelmiszert vagy drogériai árut árusító, illetve gyógyszertár) nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat, a szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez ez alól az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzletek üzemeltetője gondoskodik.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Kivételt képez ez alól a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés. Ezen rendezvényeken viszont biztosítani kell – a házasulandó felek kivételével – a meghatározott védőtávolság betartását.

A Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatalban, az Egészségügyi Központban, az Orvosi Ügyeleten, az “Aranykapu” Humán Szolgáltató Központban szájmaszk viselése és a védőtávolság megtartása kötelező.

A Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatalban 2020. május 11.-étől – korlátozott időszakban – hétfőn, szerdán és pénteken 9.00 és 10.00 óra közötti időben személyes ügyfélfogadást tart. A Hivatalba való belépés során a kézfertőtlenítő és a szájmaszk használata kötelező. A Hivatalban egyszerre maximum 2 ügyfél tartózkodhat.

Magyarország egész területén a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak. A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A háziorvosi ellátásra – előzetes – telefonon történő bejelentkezést követően a háziorvos által megjelölt időpontban van lehetőség. Ha személyes megjelenés nem szükséges az orvosi rendelőben, akkor az orvos kiállítja az igazolást, recepteket. Ha személyes vizsgálat szükségessége merül fel, akkor az orvos által meghatározott konkrét időpontra mehet a beteg. Egyszerre csak 4 ember – a megfelelő védőtávolság betartása mellett – tartózkodhat a váróban

A védelmi intézkedések, valamint a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályok megszegői szabálysértést követnek el.

Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Az önkormányzat egy héten egyszer fertőtleníti a közterületeket.

Az önkormányzati közterületen szeszes ital fogyasztása tilos.

Továbbra is tilos zajt keltő eszközök (motoros fűnyíró, kapálógép, fűrészgép, stb.) használata az alábbi időszakokban: – hétköznapokon 21.00 – 7.00 óra között, – szombaton 17.00 – 7.00 óra között, – vasárnap és ünnepnapokon egész nap.

Komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése május 1-től szeptember 1-ig tilos.