Bűnmegelőzési tanácsok 2019. nyár

Szabadidejében se mondjon le biztonságáról!

A legtöbb embernek a szabadidő kikapcsolódást és szórakozást jelent, ebből adódóan értékeikkel kapcsolatban is óvatlanabbul bánnak.

De ne feledjék: a tolvaj soha nem megy szabadságra!

Ahhoz, hogy semmi ne zavarja meg a jól megérdemelt nyári pihenést, a szabadság idején is legyenek elővigyázatosak, ügyeljenek  a legalapvetőbb vagyonvédelmi szabályok betartására. A strandlopások, a besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsifeltörések, a lakásbetörések kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők.

Alkalom szüli a tolvajt, de az alkalmat ne Önök teremtsék meg!

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyaralás élményét semmi ne árnyékolja be, különösen ne az áldozattá válás bosszúsága!

A biztonsági szabályok betartása nagyon egyszerű és sok kellemetlenségtől kímélhet meg. Ami nincs Önnél, azt nem lehet ellopni!

  • Sporthoz és játékhoz, a strandra, vízpartra csak azt vigye magával, amire tényleg szüksége van!
  • Értékeit, ha nem tudja otthon hagyni  (ékszer, bankkártya, nagyobb pénzösszeg stb.), vagy Önnél van, mert szükséges (iratok, kocsikulcs, bankkártya stb.), ne hagyja őrizetlenül!  Ha van a strandon, vegyék igénybe az értékmegőrzőt, zárható szekrényeket vagy felváltva vigyázzanak a holmijaikra!
  • A bankkártyát soha ne tárolja együtt a pin kóddal!
  • Soha ne hagyja értéktárgyait, pénzét, iratait a gépkocsijában! Ha mégis szükséges a gépkocsiban hagyni valamit, zárja a csomagtartóba!

Ha mégis lopás áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget, a bankkártyát, mobil telefont pedig tiltassa le!

Igencsak megkeserítheti örömüket, ha a jól sikerült nyaralásból arra érkeznek haza, hogy az otthonukban hívatlan látogató járt és a lakásban hagyott értékeiktől megszabadították Önöket.

Mire figyeljenek?

A legtöbb betörő az ajtón, vagy az ablakon át hatol be. Így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Ez persze vonatkozik a pince, padlás, a kamra és a garázs ajtóira és ablakaira egyaránt. A szakszerűen beszerelt zárak, rács, redőny, riasztó alkalmazása a legtöbb esetben lehetetlenné teszi az illetéktelen behatolást, vagy jelentősen megnöveli a lebukás kockázatát.

A különböző technikai eszközök alkalmazásán kívül tartsák be a legalapvetőbb magatartás szabályokat is:

  • Ha több napos, hetes utazást terveznek, ne hangoztassák, ne írjanak róla internetes közösségi oldalaikon, hiszen ezzel is felhívják a figyelmet magukra, illetve az üresen álló lakásra.
  • Nyaralásuk idejére bízzanak meg egy családtagot, vagy szomszédot, barátot, hogy rendszeresen ellenőrizze a lakást, ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
  • Érdemes beszerezni programozható időkapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki tartózkodik otthon.
  • Tájékoztassák szomszédjukat, mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, figyeljen a lakásra, házra! 

Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

Jó pihenést, kellemes nyaralást kívánunk!

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

 Bűnmegelőzési Alosztály

112