Csapadékvíz elvezetés

  • Projekt neve : Pétervására Város belterületi vízrendezése

  • Azonosító : ÉMOP-3.2.1/C-09-2009-0006

  • Közbeszerzési szerződés (közzététel dátuma : 2010. augusztus 7.)

  • Támogatás összege:  448.592.512.- Ft.

Pétervására Város az Új Magyarország Fejlesztési Terv (UMFT) Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 448.592.512 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásában belterületi vizeinek rendezésére, melyhez az Önkormányzat 49.843.613,- Ft önerőt biztosít, így a beruházás teljes költségvetése közel félmilliárd forint. A beruházás 2010 szeptemberében kezdődik és annak várható befejezése 2011 decembere.

A projekt célja a település környezeti állapotának javítása, a helyi vízkár, dombvidéki árvíz veszélyeztetettségének csökkentése. A fejlesztés rövid, közép és hosszútávon is garantálja a rendkívüli csapadék/belvíz biztonságos elvezetését a belterületről a külterületek veszélyeztetése nélkül, így a dombokról lefolyó víz rendezett, egyenletes módon tud a Tarna patakig áramolni, ezáltal csökkentve a település helyi vízkár (dombvidéki árvíz) veszélyeztetettségét.

A csapadékvíz hálózat karbantartása 4 főnek biztosít majd munkát, így a beruházás hozzájárul a foglalkoztatás javításához is. A megszépülő környezet, a virágzó családi házas település azonban lehetővé teszi a vidéki turizmus fejlődését, mely további munkahelyeket teremthet a térségben.
A város önkormányzata a projekt megvalósulását követően azt várja, hogy belvízkárok megakadályozása következtében fejlődésnek indul a település, mivel nem a kárelhárításra fordítódik majd a lakók munkája, hanem a kiskerti termelésre, a porták csinosítására, a vidéki turizmus üzemeltetésére. A félmilliárdos beruházás nyomán javul a lakosság életminősége és életkörülménye, továbbá a vállalkozások számára is vonzóbb feltételeket teremt a betelepüléshez.

A majdani üzemeltetéshez szüksége pénzügyi forrást az önkormányzat biztosítja az éves költségvetésében.

A beruházás összköltsége: 498.436.125.- Ft.

Támogatás összege: 448.592.512.- Ft.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A sajtóhír letöltése

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük