Információ a digitális átállásról

MI A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS, ÉS MIÉRT JÓ EZ AZ ÉRINTETTEKNEK?

A  televíziózás  világszerte  folyamatosan   fejlődik, minősége  egyre  jobb  lesz. Az analógról  a digitális földfelszíni műsorszórásra  való átállás Magyarországon is megvalósul  még  az  idei  –  2013.  –  évben.  Ez  azt jelenti,  hogy  az  átállás  időpontjától hazánkban kizárólag a digitálisan sugárzott adások lesznek majd elérhetőek, ami  több  előfizetési   díj nélkül  fogható csatornát, jobb kép- és hangminőséget és számos kiegészítő szolgáltatást (pl. elektronikus műsorújság, gyermekvédelmi  zár, adás  megállítása,  nyelvválasztás) jelent a televíziónézők számára.

KIK AZ ÉRINTETTEK?

A digitális  átállásban   az  analóg  földfelszíni  módon televíziót  néző  háztartások  érintettek, azaz azok, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát használnak és mindössze az M1, RTL Klub, TV2 és esetleg egy helyi televízió műsorait  látják előfizetési díj nélkül. Aki kábeles   vagy  műholdas   szolgáltatás   előfizetője, esetleg  IPTV-n  keresztül  televíziózik,  annak  az  átállás során nincs teendője.

MI SZÜKSÉGES AZ ÁTÁLLÁSHOZ?

Az  analóg  földfelszíni  módon televíziót  néző háztartások   hagyományos  tévékészülékeit   alkalmassá kell tenni a digitális műsorszórás  vételére  azért, hogy a nézők  az új digitális technológiával, jobb  minőségben televíziózhassanak.

A digitális földfelszíni műsorszórás  zavartalan vételéhez Magyarországon  jó állapotú  tető-  vagy szobaantenna, koaxiális levezető kábel, valamint hagyományos analóg vevőegységgel rendelkező tévékészülék esetén  egy dekóder (jelátalakító) készülék, úgynevezett, set-top-box szükséges.

Fontos  tehát, hogy  nem  szükséges  új  tévékészüléket vásárolni, mivel a set-top-box  segítségével a meglévő régebbi készülék is alkalmas a digitális jelek vételére.

A legmodernebb  tévéknél  pedig  külön  set-top-boxra sincs szükség, mert azokba már beépítették a megfelelő digitális vevőegységet.

Ha az  ingyenesen  fogható   hét  csatornánál   is többet szeretne látni,akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s  vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

MIKOR LESZ A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS?

A lekapcsolási területeket az alábbi térképen  lehet megtekinteni:

1. ütem: 2013. július 31. a térképen világoskékkel jelölve.

2. ütem: 2013. október 31. a térképen sötétkékkel jelölve.

Ezen időpontokig tehát alkalmassá kell tenni az érintettek készülékeit a digitális adás vételére.

SZOCIÁLISAN RÁSZORULTAK TÁMOGATÁSA

A  Nemzeti   Média-  és   Hírközlési Hatóság  (NMHH) egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást  nyújt a  szociálisan leginkább  rászorultaknak  a  közszolgálati médiaszolgáltatások (M1, M2, Duna  TV,  Duna  World) digitális vételének  biztosítása  érdekében. A támogatás a közszolgálati  médiaszolgáltatások digitális vételének biztosításához   szükséges   eszközök  beszerzését (set- top-box, antenna stb.) és azok beszerelését jelenti.

TÁMOGATOTTAK KÖRE

Támogatásra kizárólag az jogosult, aki a támogatás igénylésének napján:

•  olyan háztartásban lakik, amely kizárólag analóg földfelszíni műsorszórási  vétellel  rendelkezik, és  az állandó lakcíme is erre a háztartásra vonatkozik, és

•   rászorult, azaz

a)      rendszeres szociális segélyt;

b)     lakásfenntartási támogatást;

c)      ápolási díjat kap;

d)     időskorúak járadékában;

e)      saját jogon nevelési ellátásban;

f )      fogyatékossági támogatásban;

g)     vakok személyi járadékában;

h)     saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;

i)      foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül; illetve

j)      2013. évben  tölti be a 70. életévét  (vagy ennél idősebb),  és számára  az ONYF  által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű  szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg   a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.

Állami támogatás háztartásonként egy jogosult felhasználó számára adható. Háztartásonként több támogatási igény esetében az időben  korábbit  fogadja el az NMHH.

A vissza nem térítendő állami támogatás 2013. április 30- tól igényelhető.

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE

Amennyiben a felmérő  a rászoruló  felhasználót háromszori felkeresés  során sem éri el, az NMHH postai  úton  küldi meg az  igénybe  vehető támogatási formákról  és  a  támogatási jogosultság feltételeiről  szóló tájékoztatót, valamint az igénylőlapot, melyet  a támogatásra jogosult  felhasználó  a kézhezvételtől számított 15 napon belül  küldhet  vissza az NMHH-nak.

A  jogosult   az   általa   kitöltött   igénylőlapot átadhatja  a felmérőnek,  vagy a számára  átadott válaszborítékban ingyenesen visszaküldheti az NMHH részére.

Az a rászoruló, aki 2012. november 1-e után  vált jogosulttá valamely  fenti  szociális, vagy  nyugellátásra, illetve  akit  az NMHH felmérői valamely okból nem kerestek fel, 2013. április

30. napjától nyújthat be igénylőlapot a támogatás igénylése céljából  a lakóhelyén  jelzett  lekapcsolási  időpontot követő 30. napig.

Az NMHH létrehozta a rászoruló felhasználók nyilvántartását, amelyben azok szerepelnek, akik a fent jelzett szociális, illetve nyugellátások valamelyikében részesülnek. Ez alapján a hatóság felmérői két ütemben, a lekapcsolási időpontokhoz igazodva (1. ütemben 2013. június 15-ig, a 2. ütemben 2013. augusztus 31-ig) felkeresik a rászorultakat, hogy tájékoztatást nyújtsanak  a digitális átállásról, az állami támogatásra való jogosultság feltételeiről, az igénybe  vehető választható támogatási formákról, és segítsenek az erre vonatkozó igénylőlap kitöltésében.

Az igénylőlap  letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról, illetve ingyenesen visszaküldhető válaszborítékkal     ellátott     igénylőlap     kérhető     a

06-80/38-39-40-es zöldszámon.

A kitöltött  igénylőlap  alapján  bejegyzett  támogatási igények esetén  a digitális vétel biztosításához  szükséges eszközök beszerzéséről és beszereléséről  az NMHH gondoskodik.

Az NMHH Önnek  is segít  az  átállásban,  hogy  Ön  is élvezhesse a digitális televíziózás előnyeit!

Bővebb információkért forduljon hozzánk bizalommal!

INGYENES ZÖLDSZÁM: 06-80/38-39-40

E-MAIL: digitalistv@nmhh.hu

LEVÉLCÍM: 4001 Debrecen, Pf. 230

HONLAP: www.digitalisatallas.hu

A tájékoztató letöltése PDF formátumban


A Hirdetmény  a  műsorterjesztés  és  a  digitális  átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. számú törvény, a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása   érdekében  adható    állami  támogatás   és az azzal összefüggő  adatszolgáltatás, adatkezelés rendjéről  szóló  4/2013  (I.  18.) számú  NMHH-rendelet, illetve a közszolgálati médiaszolgáltató analóg műsorszórásának leállításáról szóló 5/2013. számú NMHH-rendelet alapján került összeállításra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük