Vonzáskörzet

Az ország egyik legkisebb városa, azonban a környező térségben a város táji helyzetének és főút melletti  fekvésének köszönhetően korábban is központi szerepkört töltött be, majd kistérségi központ lett. 2013. január 1. óta járási székhely a kistérséggel azonos 20 településre kiterjedően. A járás a megyehatár közeli belső periférián fekszik.

Pétervására a fejlődési tengelyektől, gócoktól távol van. A főváros, más nagyvárosok agglomerációjának
hatókörén kívül esik, az M3 autópálya távol van, de a külső városgyűrű meghatározó települése,
Miskolc is messze van. Elérhetőségét illetően a 23. sz. főút a meghatározó, amely biztosítja a két fontos,
észak‐déli közlekedési és szerkezeti tengellyel, a 21. sz. és 25. sz. főúttal a kapcsolatot, amelyeken
Hatvan és Salgótarján, illetve Eger és Ózd elérhető. Utóbbi három várostól nagyjából azonos távolságra fekszik Pétervására, ami magyarázza elhelyezkedésének periférikus és helyi központi jellegét egyaránt. Vasúti összeköttetéssel nem rendelkezik.

A települést a legerősebb kötelék a környék legnagyobb városához és a megye székhelyéhez, Egerhez
köti. A megyehatárok közelsége okán Pétervásárának és a járásnak további kapcsolódási pontjai mutatkoznak Nógrád megye és Borsod‐Abaúj‐Zemplén megye irányába egyaránt.

Vonzáskörzete, szomszédjai nyugaton Ivád, keleten Bükkszenterzsébet, Tarnalelesz és Szentdomonkos,
valamint a Tarnaleleszen keresztül elérhető Fedémes. A Tarna völgyében északon a 2305. sz.
mellékúttal összekötve Erdőkövesd, Istenmezeje és Váraszó, délen a 2412. sz. mellékút mentén Kisfüzes, Bükkszék, Terpes, Szajla és Sirok kapcsolódik hozzá. Délnyugaton, a 23. sz. és 24. sz. főút között a
Balla‐patakot kísérő 2411. sz. mellékút fűzi fel Mátraballát, Mátraderecskét és Recsket. A 24. sz. számú főút menti települések közül Sirok, Recsk, Parád, Parádsasvár és a Parádon keresztül elérhető Bodony tartozik még a járáshoz közigazgatásilag, noha a földrajzi sajátosságok miatt ez a kapcsolat már nem olyan erős, mint a többi település esetében.

(forrás: Integrált Településfejlesztési Stratégia)