Péterkeiek nyerték a Kovács Kati dalversenyt

Október 27-én rendezték meg Egerben a Kovács Kati Egri Dalversenyt, melyen csaknem 230 fiatal lépett színpadra az előzsűrizés után a döntőbe került 9 énekegyüttes tagjaként. A Szabó Attila Kossuth-díjas egri zenész elnökletével ténykedő zsűri igen nehéz helyzetbe került: kiváló hangszerelésű, színesebbnél színesebb előadásokat hallhatott a fiataloktól, akiknek egy Kovács Kati feldolgozást, valamint egy szabadon választott dalt kellett előadniuk.

A versennyel Eger városa Kovács Kati pályafutásának 50. évfordulója előtt tisztelgett. A dalversenyt és az eredményhirdetést is megtisztelte jelenlétével a Kossuth-díjas, Liszt-díjas művésznő, Eger díszpolgára. Kovács Kati nem csupán a győztes csapattal énekelt együtt a döntő estéjén tartott jubileumi koncertjén: volt, amikor 40 gyermekkel állt egy színpadon és így adta elő az „Add már Uram az esőt” című slágerét.

b1q1812

Az Egri Kovács Kati Dalverseny helyezettjei a zsűri pontszámai alapján:

  1. Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola (Hang a dó)
  2. Fráter György Katolikus Gimnázium, Miskolc (Fráter kórus)
  3. Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola, Mohács (SLAMI Trillák)

A Megyei Jogú Városok Szövetségének különdíja a zsűri döntése alapján:

Kardos István Általános Iskola és Szakközépiskola, Szigetszentmiklós

A legjobb egri csapat különdíja a zsűri döntése alapján:

LyroCanto és a Rusted Chords zenekar, Eger

A díjak átadásában szerepet vállaló Kovács Kati megköszönte a kórusok munkáját és a fiatalokat biztatva elmondta: régen kapott a róla elnevezett Egri Dalversenyen tapasztaltakhoz hasonló ünneplést és szeretetet.

– „Hálás vagyok Eger városának és tanáraimnak azért, hogy megértettek és támogattak engem, s azért, hogy annak idején a „Ki mit tud”-on elindulhattam. Ez a pálya nem olyan egyenletes, mint amilyennek látszik, mert engem az első „Ki mit tud”-ról eltanácsoltak, mondván, hogy ordítok. Aztán később, amikor az első Magyar Táncdalfesztiválon nyertem, akkor azt mondták, hogy nagyon jó, hogy így ordít, mert a nyakán lévő erek jelzik, hogy dolgozik és énekel. Nem árt, ha az ember énekelget otthon, nem baj, ha a szomszédok egy kicsit haragszanak, vagy ha a szülők neheztelnek – ezeken át kell lépni.

Aki szereti a zenét, annak ezt nem szabad feladnia, hiszen az éneklés, a zenélés, a sport mind-mind olyan erők, amik az embernek kedvet adnak az élethez. Az élet nem mindig rózsaszínű, ám ha sokat éneklünk, zenélünk és vannak barátaink, akikkel közösen lehet énekelni, akkor sokkal könnyebb elviselni a nehézségeket, s a zene még a tanulásban is sokat segít a fiataloknak” – fogalmazott az egri zenei legenda.

Szabó Attila, a Csík Zenekar tagja, a zsűri elnöke az eredményhirdetéskor hangsúlyozta: a színvonalas és kedves, ám sokrétű műfajú produkciókat a megfelelő szempontok értékelése mellett is nagyon nehéz volt összehasonlítani. A végeredmény az öt zsűritag, mint testület összesített pontszámait mutatja. Kiemelte: különösen szép élmény volt Egerben, Kovács Kati városában hallani az Egerben felnőtt és világszerte ismertté vált énekesnő dalainak különböző feldolgozásait.

(A zsűri munkájában Szabó Attila mellett Schmiedmeiszter Szilvia karnagy, az Egri Érseki Fiúkórus vezetője; Dr. Nagy Zoltán PhD, az Eszterházy Károly Főiskola docense, a Gárdonyi Géza Színház karnagya; Fehér Zsombor, a Fonogram-díjas egri Kerekes Band frontembere és Szabó László, kommunikációs szakember, a Magyar Teátrumi Társaság titkára vett részt.)

Habis László, Eger polgármestere a dalverseny zsúfolásig megtelt helyszínén köszöntötte a pályafutása kezdetének 50. évfordulóját, s a napokban születésnapját is ünneplő Kovács Katit. Elmondta: Eger büszke arra, hogy Kati itt töltötte az élete talán legmeghatározóbb időszakát, az első 20 évét, itt végezte iskoláit, melyekhez első zenei szárnypróbálgatásai is köthetők. A kerek évforduló mellett innen jött a dalverseny ötlete is, ezért szólította meg Eger Önkormányzata a 2015-ös évben az ország iskolai énekegyütteseit, hogy dolgozzanak fel Kovács Kati dalokat. A polgármester hozzátette: büszkék vagyunk arra, hogy a hazai és nemzetközi szinten legismertebb magyar énekesnő a miénk, s hogy Kovács Kati az elmúlt évtizedek során – a maga büszkén vállalt egriségével – nagyban emelte Eger hírnevét és rangját is. Ennek a kiemelkedő munkásságnak az elismeréseként részesült 2013-ban az „Eger Díszpolgára” kitüntetésben.

Habis László úgy fogalmazott: úgy tűnik, egy város a díszpolgári címnél nem adhat többet egy ide tartozó polgárnak. Eger azonban különleges város, így valami mégis van, amivel méltó módon elismerhetjük Kovács Kati teljesítményét, Eger számára is fontos sikereit, legendás pályafutását. A városvezető Dobó István várkapitány kardjának másolatát nyújtotta át Kovács Katinak, mely relikvia a végvári hősök dicsőségét, a vitézi helytállást, az Egerért végzett nagy tettek elismerésének méltó jelképe. A kardot, melybe az Egri csillagokból jól ismert, „a falak ereje nem a kőben van” – jelmondatot vésték, a művésznő felajánlotta a dalversenyen győztes énekegyüttesnek, hiszen – mint fogalmazott – „egy iskolában sokkal többen látják ezt a gyönyörű kardot, mint az én nappalimban”.

Kovács Kati a dalverseny estéjén – a 230 versenyző fiatal részvétele mellett – teltházas jubileumi koncertet adott Egerben, ahol a közönség nem csak azt hallhatta, hogy az Egerből indult művész még mindig csodálatosan énekel, hanem arról is meggyőződhetett mindenki, hogy Katinak izgalmas és kiváló humora van.

via egrinapok.hu

b1q1814