Új Közösségi Központ létesült Pétervásárán

 

2015. október 15-én, ünnepélyes keretek között tartották a pétervásárai Közösségi Központ nyitórendezvényét. Az eseményen beszédet mondott többek között Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Eged István Pétervására polgármestere, valamint a TIOP-3.2.3-12/1-2013-0001 projekt szakmai vezetője, Dr. Sinóros-Szabó Botond és Kovács Gábor, a TKKI képviselője. 

A pétervásárai Központ az egyike annak a 17 helyszínnek, amely a TIOP-3.2.3-12/1-2013-0001 projekt keretében épült új Innovációs, Oktatási- és Közösségi Központnak ad helyet. Az Európai Uniós támogatásból épített Központok, és az általuk nyújtott szolgáltatások az iskolázatlanság, valamint a képzettségek hiányából adódó munkanélküliség csökkentését kívánják szolgálni. A program hozzájárul a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia céljainak megvalósulásához.

A Közösségi Központ székhelyének szánt épületet a pétervásárai Keglevich-kastély műemlék épületének gazdasági kiszolgáló szárnyában alakították ki, mely a város szélén van, és jelenleg nem használják. A felújítási munkálatok hamarosan befejeződnek, az új Közösségi Központ az év végén megkezdheti működését.

Az ünnepélyes sajtó nyilvános eseményen Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az újonnan létesült Közösségi Központ a térségben képzettebb munkaerőt eredményez majd, így „az emberek kézbe vehetik saját sorsuk irányítását”. Ezzel a létesítmény a társadalmi felzárkózási program újabb fontos láncszeme lesz. Eged István polgármester reményét fejezte ki, hogy az új Közösségi Központban zajló képzések szemléletváltozást jelentenek majd a helyiek és a civil szervezetek számára, s a Központ valóban „befektetés lesz a jövőbe.”

A megvalósításért felelős TKKI részéről Dr. Sinóros-Szabó Botond bemutatta a kiemelt állami projekt hátterét. A szakmai vezető elmondta, hogy a helyszínek kiválasztását komoly előkészítés előzte meg, egyúttal hangsúlyozta az érintett szervezetek (TKKI, önkormányzat, helyi vállalkozások és civil szervezetek) szoros együttműködésének fontosságát is. A rendezvény zárásaként a polgármester ünnepélyesen átadta az újonnan avatott épület szimbolikus kulcsát a TKKI képviselőjének, Kovács Gábornak, aki szerint a képzések elindulásával válik majd az együttműködésük igazán szorossá.

Galéria az eseményről >