Egymillióan várnak ilyen szerzödésre

A profi szerződését már megkötötte a múlt héten az angol élvonalban szereplő Hull Cityvel Bukrán Erik, a magyar játékosnak a játékengedélye is meglett szerdán. A Premier League-ben pillanatnyilag nincs magyar, a tehetséges kapus most megkapta az esélyt, hogy hamarosan újra lehessen.

A Pétervásárán született Bukrán decemberben múlt 18 éves, már a Boltontól érkezett, ahová két évvel ezelőtt került. A felnőtt válogatott jelenlegi kapusával, Bogdán Ádámmal is együtt edzett ebben az időszakban többször. 2014 nyarán ment át a Hullhoz tanulmányi szerződéssel, ahol elégedettek voltak vele, ezért is léphetett feljebb.

Tizenegy évesen a felnőttek között

„11 éves lehetett a fiam, amikor már a Pétervására felnőtt csapatával készült a megyei első osztályban. Keményen bántam vele, pontosan úgy, mintha már felnőtt lenne. Ha leszidtam, nem tetszett neki, de elfogadta és egy pillanatra sem hátrált, másnap ő érkezett elsőként az edzésre, és még akaratosabban hajtotta végre, amit kértem tőle” – idézte fel a múltat a kapus edző édesapja, Bukrán Csaba. Ő klasszikus középcsatár volt, Heves megyében négyszer lett gólkirály.

Nagyon fontosnak tartotta tisztázni már az elején, hogy a fia most csak egy esélyt kapott, semmi többet nem ért el. Még a PL előszobájában sincs, felelőtlenség ezzel áltatni magukat. Eriket pedig nem is kell, mert ő a saját bőrén tapasztalta nap mint nap, mennyit kell még fejlődnie és dolgoznia azért, hogy egyáltalán a PL kispadját elérje. És azzal is szembesült, mekkora a konkurencia, mennyien hajtanak egy helyre.

„Olyan esélyt kapott, amiről talán egymillió 18 éves srác álmodik szerte a világban. Hiszen mégiscsak a világ legerősebb bajnokságáról beszélünk. Ilyen ugródeszka nem sok van. És ha a Hull nem is áll most olyan jól, tavaly megmutathatta magát az Európa Ligában, miután bejutott az FA-kupa döntőjébe. A nyári amatőr szerződése aláírása után pár nappal jelentkezett érte az Everton is, ami jelzi, mások is látják benne az esélyt. Szomorú, hogy a magyar futballban ezt a lehetőséget kevésbé érezték benne.”

A Bukrán név ismerős lehet sokaknak, hiszen Erik nagybátyja, Gábor válogatott volt úgy, hogy egyetlen percet nem játszott a magyar élvonalban, sohasem akart hazatérni, és nem is tette meg. Már 16 évesen a belga Charleroi-hoz került, még egy csapatban játszhatott Garaba Imrével 1994-ben, míg az angol Walsallban 73 meccset húzott le a másodosztályban 2000 környékén. Megfordult Salzburgban, Spanyolországban is, Belgiumban egy alsóbb ligás csapatban még mindig futballozik, 39 évesen, miközben végzi az edzői tanfolyamot.

A teljes cikk az Index.hu portálon olvasható >

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük