Megszépülö járási templomok

229520_templom-szepSzámos katolikus templom szépül meg év végéig a pétervásárai járásban. Az Észak-Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, a LEADER-akciócsoport közreműködésével ez év elején számos templom felújítására hagyott jóvá jelentős összegeket.

Mátraderecskén például közel 23 millió forintot fordíthatnak a katolikus imahely rekonstrukciójára. A parkoló, járda, rámpa építésével tavaly végeztek, idén a templombelső szépítését végzik. Mint azt Forgó Gábor polgármestertől megtudtuk, a munkálatok jó ütemben haladnak, így szeptemberre elkészülnek. Mivel a közelben lévő Hősi Emlékművet is rendbe teszik, ezért a két létesítményt egy közös ünnepségen szeretnék felavatni, megszentelni. Ez idő alatt a helyi sportcsarnokban szervezik meg az istentiszteleteket.

Bodonyban a XV. században épült Szent Mihály római katolikus templom mellett lévő parókia épülete kapott új köntöst. Itt csaknem 19 millió forintból oldották meg a műemléki plébánia korszerűsítését. Új nyílászárókat építettek be, megoldották a tetőcserét és a külső homlokzat szigetelését.
Tarnaleleszen a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, az 1700-as évek elején épült templomot a század során többször javították és bővítették, majd a XIX. század közepén átépítették. Itt idén 17 millió forintot szántak az épület rekonstrukciójára. A műszaki átadás már megtörtént, a felszentelésére az augusztus végére tervezett falunapon kerülhet sor. Bükkszenterzsébeten a legfontosabb feladat a templom szigetelése volt. Emellett tetőt és nyílászárókat cseréltek, megoldották a homlokzat felújítását is.

Erdőkövesden, Pétervásárán is megújulhatnak a templomok, plébániák. Rendbe tételükre településenként 17-30 millió forintot fordíthatnak. A munkálatok sok helyen már jelenleg is tartanak, ám ez év végéig mindenütt befejezik azokat. Az építkezés ideje alatt az istentiszteleteket előzetes egyeztetést követően különböző középületekben rendezik meg. Mint azt Eged Istvántól, Pétervására polgármesterétől megtudtuk, a templomok felújítására az egyházközségek pályáztak, ám az önkormányzatok szinte mindenhol példásan együttműködtek az előkészítésben, a munkák koordinálásában, esetenként pedig a költségekbe is beszálltak.

Pétervásárán a „palócok péterkei székesegyházának” is nevezett katolikus templom felújítása is a végéhez közeledik. Itt az állványok még állnak, s abban bíznak, hogy az Egri Főegyházmegye segítségével a két tornyot is sikerül rendbe tenni.

(…)

forrás : Heol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük