Mit tenne Ön a talált tárggyal?

Talált dolgokkal kapcsolatos esetek:

„Találtam!” mondják az emberek meglepő de, amikor véletlenül rábukkannak egy elhagyott,
ott felejtett tárgyra, dologra. Kézbe veszik, nézegetik, és máris felmerül a kérdés: mit kezdjenek vele? Megtartsák, vagy megkeressék a gazdáját, talán átadják valamely hatóságnak, megszabadulva a hirtelen keletkezett gondtól?
Jogosan merül fel a kérdés bárkiben, hogy mit tegyen, mit tehet a talált dologgal, mikor jár el becsületes és jogszerű módon?

Mit mondanak a szabályok?

A „találás” fogalmával kapcsolatban általános szabályokat a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 1959. évi IV. törvény tartalmazza, mely annyit mond: a talált dolog másnak a tulajdonában van, azonban senkinek sincs a birtokában. Konkrétabban fogalmaz a 18/1960.(IV. 13.) Kormányrendelet, mely szabályozza a talált dolgok tekintetében követendő jogszerű eljárást.
A rendelet értelmében a talált dolgot a megtalálásától számított nyolc nap alatt, a megtaláló személy köteles az elvesztőjének, tulajdonosának, vagy más átvételre jogosult személynek átadni, vagy a település önkormányzat jegyzőjének, illetőleg a rendőrségnek beszolgáltatni. A rendőrségen a nap 24 órájában bármikor jelentkezhet, ahol ügyeleti szolgálat működik, míg az önkormányzatoknál az ügyfélfogadási időben jelenhet meg, akkor foglalkoznak ilyen tárgyak
átvételével.

Figyelem! Aki nem így jár el, és önkényesen megtartja a talált dolgot, azzal sajátjaként rendelkezik, bűncselekményt ( – jogtalan elsajátítás vétség) követ el, melynek büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés lehet. A kulturális javak körébe tartozó tárgyak esetén két évig terjedő szabadságvesztés.

Mi az eljárás menete?

A talált tárgy sokféle lehet, erre figyelemmel más-más módon kell eljárni bizonyos esetekben.
Vannak azonosítható dolgok. Ide tartoznak az okiratok, rendszámtábla, mobil telefon, bankkártya, gyári számmal ellátott műszaki cikk, vagy bármely olyan dolog, amely egyedi azonosítást tesz lehetővé, vagy a tulajdonosa tekintetében adatot tartalmaz. Ezek esetében egyszerűbb a helyzet, mert közvetlenül meg lehet keresni a tulajdonost. Rendszámtáblát, okiratot átadhatják az okmányirodának is, mobiltelefont a forgalmazó telekommunikációs cégnek, bankkártyát a kibocsátó pénzintézet részére. Tömegközlekedési járművön történt megtalálás esetén a cég diszpécserközpontjában. Az elkövetett jogsértés is változhat, hiszen más nevére kiállított okirat esetén a visszaélés okirattal bűncselekményt követi el, aki nem szolgáltatja vissza a talált iratot.

A talált rendszámtábla, vagy más hatósági jelzés illetéktelen felhasználása egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekményt valósít meg.

A nem azonosítható dolgok köre szélesebb, pl. a készpénz, lakáskulcs, stb. Ez esetben nem sok esély van arra, hogy a megtaláló maga találja meg a jogos tulajdonost.

Vannak veszélyes anyagok. Ide sorolhatók a robbanóanyagok, lőfegyverek melyekre más eljárási szabályok vonatkoznak, mint az eddigiekben leírtakra.

Sajnos hazánkban sok helyen találnak véletlenszerűen, pl. építkezés, mezőgazdasági tevékenység közben robbanószert, melyek a világháború után sok évtizeddel is veszélyesek, sőt az idő elteltével még veszélyesebbé válnak. A robbanószert tartalmazó tárgyak jellemzője, hogy alakjuk rendszerint lehet hengeres, egyik végén kúpos, vagy lekerekített, esetenként korong alakú. Általában a fémfelületüket erős rozsda borítja, és méretük, átmérőjük a pár centiméterestől a több tíz centiméteresig terjedhet.

Fontos!

Életet menthet, amennyiben az ilyen jellegű robbanóanyagnak látszó megtalált tárgyakat nem
mozdítják meg, sőt minden munkálatot és mozgást azonnal megszüntetnek a közelükben, és fokozott óvatosságot tanúsítanak. Haladéktalanul le kell állítani a közelben lévő gépek motorját, mely a talajban rezgést kelthet. Körbe kell keríteni a helyet, jelzéssel ellátni, hogy mindenki észlelhesse, ott veszélyes anyag van, majd azonnal értesíteni kell a rendőrséget (a 107-es, vagy 112-es ingyenes segélyhívó számon) vagy Katasztrófavédelmi szerv ügyeletét, Polgári Védelmi Kirendeltséget, esetleg a helyi Polgármesteri Hivatalt.
Az országos tűzszerész ügyelet száma: 06-1-410-9790). Aki mindezt elmulasztja, veszélynek teszi ki saját és mások életét, testi épségét, és felelőtlensége folytán közveszély következhet be, mely szintén bűncselekményt valósít meg.

Az eljárás lefolyása:

Aki becsületes állampolgár és jogszerűen jár el, vagyis a talált dolgot átadja valamelyik hatóságnak, tudnia kell, hogy a beszolgáltatásról jegyzőkönyv készül. Ebben rögzítésre kerülnek a beszolgáltató személyére vonatkozó adatok, ezért vigyük magunkkal iratainkat.
A megtalálás körülményiről is nyilatkozni kell,  továbbá arról,  hogy igényt tart-e a talált tárgyra, amennyiben a jogos tulajdonos nem kerül elő. A tárgyak 3 havi várakozást követően kerülhetnek a megtalálóhoz, majd egy év után a tulajdonába. Ez a szabály nem vonatkozik az okiratokra, illetőleg a tartási engedély, vagy egyéb előírásokhoz kötött tárgyakra. Amennyiben a megtalálás helye közösség számára nyitva álló helyiség volt (pl. mozi) a dolgot a megtaláló nem kaphatja meg, de utcán heverő tárgyat viszont igen. Az eljárás illetékmentes.

Járjon el a szabályok szerint, hiszen Ön is elveszítheti értékeit!

Forrás: bunmegelozes.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük