13 milliárdos támogatás

umvp_allo_1

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását. A Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig ötmilliárd forint jut – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A támogatásra önkormányzatok, azok társulásai, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak október 15. és november 15. között.

A pályázati pénzekből jut majd a többi között a népi építészet emlékeinek megóvására, de a helyi piacok létrehozására is. Mindkét pályázatnál újdonság, hogy bővítésre is fel lehet használni az összegeket. A támogatási kérelmeket a területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz lehet beadni – tájékoztatott az államtitkár.

V. Németh Zsolt emlékeztetett: a pályázható összegek eltérő mértékűek attól függően, hogy az ország különböző területein a LEADER Helyi Akciócsoportok eddig mennyit használtak fel forrásaikból. Vannak térségek, ahol a rendelkezésre álló forrás 10 millió forint, máshol viszont eléri a 100 millió forintos nagyságrendet.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás a legtöbb esetben 100 százalékos mértékű.

A pályázatokat 5-5,5 hónap alatt bírálják el. Emellett a nyertes pályázóknak az első számlát – amelynek legalább tíz százalékos mértékűnek kell lennie – hat hónapon belül be kell nyújtania, illetve két éven belül be kell fejeznie a beruházást.


Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület
3250 Pétervására Keglevich út 26. Postafiók 23.
Tel: 06 20 3603646
Tel/Fax: 06 36 368 414
e-mail cím: hevesi33@citromail.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük