Nem lépett vissza a kiválástól a “hármas”.

Május 24-én ismét összeült Pétervására, Erdökövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes közös képviselö-testülete, hogy megvitassák a grémiumot érintö legfontosabb kérdéseket.

Dr. Benkár József arra figyelmeztetett: ez az utolsó alkalom arra, hogy a hármas visszalépjen a kiválástól, ám Erdőkövesd, Ivád és Váraszó népszavazást szeretne.
Dr. Benkár József, az önkormányzati társulás jegyzője még a napirendi pontok előtt tájékoztatta a jelenlévő képviselőket arról, hogy Ivád, Erdőkövesd és Váraszó társulásból való kiválási szándékának megfelelően a helyi népszavazás technikai lebonyolítása elkezdődött. A jegyző hangsúlyozta: ez az utolsó pillanat arra, hogy a települések vezetői visszalépjenek és maradjanak továbbra is Pétervásárával és Kisfüzessel. Dr. Benkár József azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy gondolják át újra döntésüket.

Pál Miklósné, Váraszó képviselője is véleményt  formált a társulásból való kilépésről. Mint mondta: „a váraszói embernek az az érdeke, hogy a pétervásárai társulásból ne lépjen ki, ezért kérem, hogy állítsuk le a népszavazást!” Ivády Gábor, Ivád polgármestere elmondta: ők döntöttek, számukra a kiválás visszafordíthatatlan.

A vitát követően Eged István, Pétervására polgármestere és egyben az ülés levezető elnöke szavazásra bocsátotta az első napirendi pontot, amely a társult képviselő-testület által fenntartott közös intézmények társulási megállapodásának változtatását taglalta. Az indítványt beterjesztő szerette volna kivenni a megállapodásból azt a passzust, amely szerint a társulás megszüntetésének az a különös feltétele, ha a felek egyidejűleg megszüntetik a közös tulajdont is. Erdőkövesd képviselői szerint erre azért lett volna szükség, mert a fent említett passzus okafogyottá vált, hiszen a megállapodás tartalmazza azt a magasabb rendű törvényt, amely erről egyébként is rendelkezik – így azt a szerződés kétszeresen tartalmazza.

Napirendre tűzték továbbá a pétervásárai napköziotthonos óvodába felvehető gyermeklétszám bővítését, amelyet a grémium tagjai egyhangú igennel támogattak. Utolsóként a Tamási Áron Általános Iskola létszámleépítését tárgyalták a képviselők, amely egy tanárt érintene. Az iskolaigazgató, Végh István tájékoztatása szerint azért szükséges elküldeniük egy pedagógust, mert csökkent a tanulói létszám, így a kollégának nem tudnak órát adni. A testület nem szavazta meg az elbocsátást.

Végh István egy örömteli bejelentéssel zárta az ülést: megköszönte mindenkinek azt a támogatást, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy se az erdélyi út, se a Tamási Áron Díj ne szűnjön meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük