A polgármesterek számára „büntetés” a pénzbehajtás kezelése

A hétfői pétervásárai kistérségi ülésen felszínre kerültek a büntetöeljárásokkal kapcsolatos problémák. Jelesül: a települések vezetöi a büntetések közmunkaprogramban való letöltésének anomáliáira világítottak rá.

epuletDr. Ormossy Attila, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr ezredese, főkapitánya is hivatalos volt arra a kistérségi ülésre, amelyen egyebek mellett az elmúlt év közbiztonsága, értékelése került napirendre. A főkapitány vázolta az eljövendő időszak legfontosabb célkitűzéseit, például azt, hogy terveik között szerepel a körzeti megbízottak újbóli alkalmazása azokon a településeken, ahol rendőr jelenleg nem teljesít szolgálatot. Említést tett továbbá arról, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szeretne egy bevetési szolgálatot létrehozni, amely egy 8-9 főből álló brigád lenne. Mint mondta, a térség rá van szorulva egy ilyen jellegű csapat munkájára.

Dr. Petrovics András, az Egri Rendőrkapitányság vezetője, r. ezredes arra kérte a települések vezetőit az összejövetelen, hogy tegyék lehetővé a közbiztonsági fórumok létrejöttét minden faluban, hiszen nagy szükség van a rendőrök és a lakók találkozására a közbiztonság erősítése érdekében.
A vezető ismertette a 2010-es rendőrségi statisztikákat, amely azt mutatja, hogy – a tavalyi mutatókhoz képest – 2010-ben 6-7 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma a térségben. Ezen túl kitért a Pétervásárai Kistérség adataira is: általánosságban elmondható, hogy nem rosszak a kistérségi mutatók, azonban Mátraderecske sajnos rontja az átlagot, hiszen ott 2010-ben megháromszorozódott a bűncselekmények száma. Az adatok elemzése során a dr. Petrovics András kiemelte: Pétervásárán történt a legkevesebb bűncselekmény (az elmúlt öt évben).

A statisztikai elemzések után a polgármesterek elmondták azon észrevételeiket, amelyekkel hatékonyabbá tehető a közbiztonság. Kovács Zoltán, Szentdomonkos polgármestere például felvetette, hogy a büntetőeljárások kezelésének rendszere egyáltalán nem működő rendszer. Indokolta ezt azzal, hogy nem egy olyan esettel találkozott már, ahol a kiszabott büntetési tételt adók módjára nem tudták behajtani. Ha pedig ilyen módon nem hajtható be a büntetés, akkor az elkövető közmunkára kötelezhető, ahol a büntetését igen magas óradíjjal dolgozhatja le. A polgármester meglátása szerint – s ehhez többen is csatlakoztak – olyan rendszer kellene, ahol igenis keményen le kellene dolgozni a kiszabott büntetést. Ha ugyanis a polgármesterek nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a büntetett személy közmunkát vállaljon, további szankciók nem szabhatók ki a büntetést elkövető számára.

Parád polgármestere, Mudriczki József a fémhulladék-átvevőhelyek (méh telepek) hathatósabb ellenőrzését kérte a rendőröktől, akik biztosították a polgármestert a fokozott ellenőrzésekről. Kovács Passza Béla, Tarnalelesz polgármestere konkrét kéréssel fordult a rendőrökhöz. Elmondta, hogy a településen lévő szolgálati lakás teljesen üres, s azt szeretné, ha Tarnaleleszen legalább egy ott lakó rendőr teljesítene szolgálatot.

A kistérségi tanács ülésén végül az a döntés született, hogy a polgármesterek közösen összefogva nyújtsanak be egy kérelmet Horváth Lászlóhoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez, amelyben arra kérik őt, hogy lobbizzon a büntetési eljárás egyszerűsítéséért (kifejezetten a büntetések közmunka programban való letöltése ellen) és hatékonyabbá tételéért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük