Nincs ingyen az oktatás: nem járhat mindenki iskolába

Pétervásárán vita bontakozott ki arról, hogy a jövöben ki járhat a társult testület által fenntartott körzeti általános iskolába.

145217_suli-peterkePétervásárán a térség legnagyobb létszámú alapfokú oktatási intézményében, a Tamási Áron Általános Iskolában jelenleg 449 diák tanul. Közülük 246 tanuló a környékbeli tizenhat településről ingázik naponta. Ők az úgynevezett bejárók, akik a következő tanévtől csak úgy járhatnának az intézménybe, ha az állandó lakóhelyük szerinti önkormányzatok közoktatási megállapodást kötnének az iskolát fenntartó, öt községből (Pétervására, Váraszó, Ivád, Edőkövesd, Kisfüzes) álló társult képviselő-testülettel.

A felek ebben azt rögzítenék, hogy az érintett helyhatóságok a saját gyermekeik után megfizetnék az állami normatívával nem fedezett költségeket (például étkezés). Tény, hogy jelenleg a központi büdzséből kapott normatíva nem elegendő a gyermekek oktatására, s ezt a közel negyvenmilliós kiadást az egyébként is eladósodott társult testületnek kell(ene) megfizetnie, ha lenne miből.

A teljes cikket a HEOL.hu oldalán olvashatja el >

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük