Költségvetés: szükös keret, sok megvonás

piggygettyimagesIsmét összeült a körzeti Tamási Áron Általános Iskolában Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes társult képviselő-testülete annak reményében, hogy ezúttal sikerül közös nevezőre jutniuk a költségvetés elfogadásában. A képviselők – ismét hosszasra sikerült – ülése után immár elfogadott büdzsével állhattak fel az asztaltól. Az idei költségvetés főösszege 416 millió 105 ezer forint, ami a tavalyihoz képest mintegy 20 millió forinttal kevesebb. Ez is sejteti, hogy az önkormányzatoknak igen szűkös keretből kell majd gazdálkodni.

A február 10-i, csütörtöki délutánt ismét egymás társaságában töltötték el a társulás polgármesterei és képviselői. A múlt heti költségvetést a pénzügyi bizottság tagjai – az igényeknek megfelelően – átalakították, átszámolták, ám az új tervezetet is többször módosították a képviselők. Heves vitát váltott ki például az, hogy az elfogadott költségvetés értelmében a tavalyi évhez képest a Tamási Áron Általános Iskola közel hétszázezer forint, nem rezsi jellegű, dologi kiadástól esett el. Továbbá a társult testület nem szavazott meg étkezési hozzájárulást a közalkalmazottaknak. Mint általában, ezen napirendi pontok is megosztották a testületet. Az iskola esetében 13 igen, 12 nem szavazattal; míg az étkezési hozzájárulás esetében 12 igen, 12 nem és 1 tartózkodás mellett – minősített többség hiányában – bukott el a támogatás. A kistelepülések vezetői ezúttal is hangsúlyozták: ilyen szűkös finanszírozás mellett nem tudják felvállalni a nem kötelező feladatokat.

Az elfogadott költségvetésben a közösen fenntartott intézményekben az eddigi tulajdonarányos helyett létszámarányos finanszírozási forma szerepel, valamint az, hogy a körzeti általános iskola a következő tanévben csak azon települések gyermekeit fogadja, amelyek közoktatási megállapodást kötnek a társulással. A képviselők egyébként a jelenlegi formában való működéssel csak 2012 januárjáig számolnak, azután egyenként döntenek majd az önkormányzatok jövőjéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük