Nyílt napot tartottak a Produktív Palánták

Nyílt nap keretében mutatták meg Pétervásárán az eddig tanultakat a Péterkei Produktív Palánták általános iskolás tanulói. A május 10-én délután megtartott rendezvényen a TÁMOP-3.2.3/A-11-1-2012-0117 számú projekt 6 szakköre, közel 50 általános iskolás részvételével egyszerre tartotta foglalkozását, így biztosítva, hogy a tevékenységeik iránt érdeklődő szülök, hozzátartozók, a sajtó és a  meghívott vendégek is megismerkedjenek azzal, mivel töltötték az elmúlt fél év foglalkozásait a kis lurkók.

A Nyílt nap a kreatív szakasz lezárásaként, az ezen tanultak szintetizálásának második lépését szolgálta, melyet megelőzően minden csoport egy-egy kiránduláson is részt vett.

A Népi Szövők Mátraderecskén, a Népművészeti Házban jártak, ahol a kender és lenfeldolgozás eszközeinek, és szebbnél szebb szőttesek megtekintése mellett nemcsak takács szövőszéken láttak bemutatót, de a már megismert falusi eszvátán is gyakorolták a foglalkozásokon tanultakat. Az Ügyes Kezek alsósai a váraszói Faluházat látogatták meg, és már az elkészítés technikájának birtokában ismerősként találkoztak a vesszőfonással készült, eredeti paraszti használati tárgyakkal, melyekről sok érdekeset hallottak Vincze Győzőné Annuska nénitől, és Henger Ferencné Jolikától, akik meglepetésként még saját sütésű finomságokkal is megvendégelték a gyerekeket. A szépen berendezett eredeti parasztház udvarán Jolika néni még egy újabb „mesterségre”, a szalmakoszorú-szalmadísz készítés alapjaira is megtanította a résztvevőket. A szíves fogadtatást, és a nem várt vendéglátást nagyon köszönjük a két kedves néninek!

Az Ifjonc Filmrendezők már a készülő filmjük forgatása céljából utaztak Mátraderecskére, ahol szintén a Népművészeti Házban Vidiné Kiss Anikóval forgattak részleteket a szövést bemutató filmjükhöz.

A Riportmanók az egri Líceum TV-ben járva egy igazi televíziós  „profi” stúdió életébe nyertek betekintést, ahol Varga Ferenc stúdióvezető magyarázta el a stúdióban folyó munkákkal, adáskészítéssel kapcsolatos teendőket. Megmutatta a korszerű stúdió műszaki berendezéseit, vezérlőjét,a stúdió műtermét, a kamerákat, a súgógépet. A gyerekek kipróbálták a blue-box technikát, az elektronikus, térbeli hatást utánzó háttérkészítést, amit számítógéppel állítanak elő. Ezenkívül még sok érdekességről mesélt, amit a gyerekek nagyon élveztek.

Ugyancsak Egerben jártak az Aranytoll Újságírók Körének tagjai, akik a Heves megyei Hírlap szerkesztőségét látogatták meg, belepillantva nyerve a megyei napilap születésébe, az újságírók mindennapjaiba, és az újság internetes változatának, a HEOL -nak a készítésébe is. Kis újságíróink vendéglátójukkal,  Barta Katalinnal újságíróval is készítettek interjút.

A fotó szakkör már decemberben fotókiállításon vett részt Egerben, ők kirándulás helyett már a helyi, péterkei eseményeken készítettek felvételeket. Részt vettek az óvoda Tündérvölgy napján, fotóztak a pétervásárai sportegyesület egyik focimeccsén, és megörökítették a SZAKI traktoros ballagását is.

Ilyen előzmények után került sor a Nyílt napra, mely az eddig tanultak további elmélyítését, szintetizálását, és egyben a projekt nyilvánosságát is biztosítva, egy időben  három helyszínen került megrendezésre.

A népi szövők és a fotósok a Művelődés Házában, a Riportmanók, és a digitális filmkészítők a Pétervásárai Közösségi Televízió (PKTV) stúdiójában, míg az Aranytoll Újságírók körének tagjai, valamint a vesszőfonó és csuhéfigura készítő kis alsósok a könyvtárban várták az érdeklődőket.

A rendezvényen mindenki részt vehetett, akit érdekeltek a kreatív foglakozás sorozatok munkái. Meghívást kaptak a szülők és hozzátartozók, de az osztályfőnökök, és a város vezetői, helyi képviselők és intézményvezetők is. Részükre a Művelődés Házában Gerhát Gábor projektmenedzser és szakmai vezető megnyitójában összefoglalta a kreatív szakkörök eddigi tevékenységét, majd vezetésével előbb a művház, majd a könyvtár és a stúdió szakköröseit látogatták végig, ahol a vendégek és érdeklődők maguk is meggyőződhettek arról, mit tanultak, hová fejlődtek és milyen eredményeket értek el eddig a kis nebulók.

A családtagok, szülők, rokonok már eleve azon helyszínekre érkeztek, ahol csemetéik szakköre zajlott. Itt ők s bekapcsolódhattak a gyerekek munkáiba, így többen ki is próbálták a szövést, vesszőfonást vagy csuhéfigura készítést. A digitális szakkörök tagjai ugyanekkor nemcsak a foglakozásaik helyszínén ismertették meg a látogatókkal tevékenységeiket (fotófeldolgozás, képszerkesztés, weblapszerkesztés és a készülő iskolai újság, vagy filmvágás-szerkesztés, illetve riportkészítés) hanem 2-3 fős csoportokban a többi helyszint járva a látogatókon gyakorolták az eddig tanultakat. A fotósok és filmesek fényképezőgéppel és kamerával örökítették meg az eseményeket, a kis újságírók és a riporterek pedig a résztvevőkkel készítettek kisebb interjúkat. Minden tanuló nagy örömmel, lelkesen és ügyesen mutatta meg, mit is tanult az elmúlt fél év alatt, hozzátartozóik pedig szintén örömmel és büszkén nézték, milyen ismeretekre tettek szert gyermekeik ebben az időben. Eged István polgármester Úr, a megjelent képviselőtestületi és bizottsági tagok, az általános iskola vezetése és tanárai, és a többi vendég is meglepetéssel és örömmel látta, milyen ügyesen tevékenykednek választott szakköreikben a résztvevő gyerekek, és mennyi hasznos ismeretekre és készségekre tettek szert tavaly ősz óta.

A jól sikerült Nyílt nap elérte célját, és a több mint száz látogató ismerte meg a Produktív Palántáink tudását.

A foglalkozások azonban még nem értek véget, bár a projekt idei tanévet felölelő első üteméből már csak pár hét van hátra. Most az alkotások ideje következik, amikor a résztvevő Palánták már önállóan készítik el változatos saját vagy közös  produktumaikat, melyeket a foglakozás sorozatokat záró június 6-án, délután nyíló közös kiállításon mutatnak majd be a Művelődés Házában.

A kiállítás megnyitójára, és a további hetekben látható kiállításra örömmel várunk minden érdeklődőt!

Gerhát Gábor
projektmenedzser, szakmai vezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük